De menselijke evolutie
De menselijke evolutie
redactie • 26 apr 2015

MAN KONDIGT EIND MANNELIJKE DOMINANTIE AAN

Hij zegt het, hè? Wij zouden niet durven. LOVER heeft twee mannelijke redacteuren en één mannelijk bestuurslid en daar zijn wij immens dankbaar voor. Dylan van Rijsbergen, Tim de Visser en Dennis Kerckhoffs zijn levend bewijs van hoe zeer mannelijke pleitbezorgers van de feministische zaak een (noodzakelijke) verrijking van de beweging zijn. Maar we durven Melvin Konner ook niet tegen te spreken in zijn aankondiging van het eind van de mannelijke dominantie in de wereld.

Konner durft in zijn bijdrage aan The Chronicle for Higher Education zelfs te stellen dat vrouwen superieur zijn aan mannen, omdat hun chromosomen, genen, hormonen en zenuwstelsels ze geschikter maakt voor wat de mensheid in de toekomst nodig heeft.  En niet alleen omdat ze kinderen kunnen baren. Volgens Konner zijn vrouwen zowel pragmatischer als zorgzamer, in staat om tegelijkertijd competitief als coöperatief te zijn, en zijn ze beter in staat om hun ego opzij te zetten. Ze kunnen beter leiding geven zonder anderen in de verdediging te jagen en ze zijn vaker bouwers dan vernietigers. Ze leven langer, zijn vaak verdraagzamer en minder geneigd tot geweld.

We moeten toegeven dat we een heleboel vrouwen kennen die we niet in dit beeld herkennen, maar hij zegt het. En wij durven best te beweren dat dit alles te maken heeft met de dominant mannelijke normen in het sociale leven. Dat in tegenstelling tot wat de gangbare opvatting is vrouwen logischer en minder emotioneel zijn, onderschrijven we. Ja, we huilen meer, en volgens Konner is dat ook biologisch bepaald. Maar vrouwentranen bedreigen het leven op aarde niet, veroorzaken geen armoede, ledigen geen staatskassen, verkrachten niet en doden geen kinderen, martelen geen hulpeloze mensen en vernietigen geen steden. ‘These disasters are literally man-made,’ zegt Konner en dat moeten we beamen.

De extreme vormen van mannelijke dominantie die we nu kennen, zijn een anomalie in de menselijke geschiedenis, beargumenteert Konner. Een langdurige anomalie, maar niettemin tijdelijk. We vinden gelijkwaardigheid tussen de seksen niet uit, we herontdekken het. In tegenstelling tot wat de Bijbel voorschrijft, is namelijk niet de man de oervorm van de mens, maar de vrouw. Voordat geslachtelijke voortplanting zijn intrede in de menselijke evolutie deed, waren we allemaal vrouw. ‘The End of Male Supremacy’ is een provocatief, maar uiteindelijk zeer meeslepend en overtuigend epistel, dat het overdenken waard is op de vooravond van Koningsdag – die eigenlijk ook best wat over mannelijke ego’s zegt, als je erover nadenkt. Voor Beatrix was het vanzelfsprekend dat Koninginnedag op de dag van de verjaardag van Juliana gevierd zou blijven worden. Ze eerde liever haar moeder dan zichzelf.  

‘There is a birth defect that is surprisingly common, affecting a key pair of chromosomes. In the normal condition the two look the same, but in this disorder one is shrunken beyond recognition. The result is shortened life span, higher mortality at all ages, an inability to reproduce, premature hair loss, and brain defects variously resulting in attention deficit, hyperactivity, conduct disorder, hypersexuality, and an enormous excess of both outward and self-directed aggression. The main mechanism is androgen poisoning. I call it the X-chromosome deficiency syndrome, and a stunning 49 percent of the human species is affected. It is also called maleness.’ – Melvin Konner

Uw reactie

Uw reactie