Het eind van de condoomoorlog
Vuile Lakens podcast
Het is een terugkerend twistpunt tussen mannen en vrouwen: het condoom. ‘Ja maar met een condoom voel ik niks meer,’ luidt het mannelijke argument vaak, terwijl vrouwen geneigd zijn om het als noodzakelijk kwaad te zien. Het is immers het enige anticonceptiemiddel waarbij de verantwoordelijkheid niet volledig bij de vrouw ligt, en op het gebied van soa’s is er geen betere bescherming mogelijk. Maar aan die strijd komt nu een eind, met het onderzoek dat onze favoriete podcast Vuile Lakens verrichtte naar condooms die juist genotversterkend kunnen zijn.
Schrijfster Heleen Debruyne en genderexpert Anaïs Van Ertvelde vertellen openhartig over hun eigen ervaringen met anticonceptie, waarbij ze grif toegeven dat ze zelf ook een hekel aan condooms hadden. Want niet alleen mannen hebben last van het gevoelsdempende effect van condooms, ook vrouwen hebben dat. De vagina wordt er namelijk erg droog van. De geur van latex is bovendien afschuwelijk, stellen ze. Hun zoektocht naar eerherstel voor dit gewraakte voorbehoedsmiddel begint in het verleden. Al in de zestiende eeuw gebruikte men in Europa condooms, ook omdat syfilis toen een serieuze bedreiging voor de gezondheidszorg begon te worden. Die eerste condooms waren gemaakt van schapendarmen, schapendarmen of zelfs vissendarmen, die met een touwtje rond de penis waren geknoopt. En linnen zakjes. Ja, echt. Je zou dus kunnen stellen dat we er sindsdien wat condooms betreft een wereld op vooruit zijn gegaan, niet alleen qua sensatie, maar ook qua betrouwbaarheid. In de negentiende eeuw verschenen er vervolgens de eerste rubberen condooms – maar ondanks grootste plannen voor de innovatie van het condoom van onder meer de Gates Foundation is er sindsdien weinig aan veranderd.
Wat is er dan wel voorhanden? Vuile Lakens raadt aan om je daar eens in te verdiepen als je voor condooms wilt kiezen, maar de nadelen ervan je ontmoedigen. Ze spraken daartoe onder anderen met Theodoor van Boven, eigenaar van de Amsterdamse winkel De Condomerie. Hij stelt dat condooms eigenlijk maatwerk zijn (je kunt ze zelfs op maat laten máken). Want er is in feite keus genoeg. Van de Wingman met zijn ongebruikelijke ontwerp, tot condooms die gemaakt zijn van polyurethaan of polyisopreen. Van het dunste condoom ooit, tot fairtrade of veganistische condooms. Maar ook het vrouwencondoom komt aan bod, alsook het beflapje – omdat ook vrouwen met vrouwen het veilig willen doen. Kortom: voor iedereen met enigszins interesse in wat er mogelijk is met seks en het menselijke lichaam, is ook deze aflevering van Vuile Lakens weer smullen geblazen.
Beluister de podcast hier.