LOVER presenteert: Vuile Lakens
In België zijn ze een enorme hit. Onder de titel Vuile Lakens maken genderexpert Anaïs Van Ertvelde en schrijfster Heleen Debruyne podcasts over seks, het lichaam en alles wat je altijd wilde weten maar nooit durfde te vragen – en soms wat je had willen weten als je wist dat het kon. Open, onbevangen en zonder schroom tackelen Van Ertvelde en Debruyne onderwerpen als het speculum, de vrouwelijke erectie, mannenbesnijdenis en aseksualiteit. Bij LOVER zijn we groot fan van ze. Gelukkig bleek dat wederkerig, vandaar dat we toestemming kregen om al hun toekomstige podcasts op LOVER te plaatsen. We trappen af met het interview dat de dames aan het online magazine Charlie gaven. Tot onze blijdschap mogen we dat integraal doorplaatsen voor het LOVER-publiek. Begin juli staat de volgende podcast weer gepland. Stay tuned!
Heleen, Anaïs, vanwaar komt dit idee?
“Wij kennen elkaar al lang en praten graag en veel over seks, over ons lichaam en alles wat daar bij hoort. Maar we merken dat er in onze omgeving veel schroom is. Nochtans zijn die mensen comfortabel gezelschap, hoogopgeleid en doorgaans niet religieus. Er wordt wel veel over seks gepraat, maar vaak al grappend. Ze doen aan zelfcensuur, ze praten over hun seksleven, maar in een gekuiste versie. Dat vinden we hopeloos oninteressant. En frustrerend, bovendien. Doe ons maar de naakte waarheid: de allesbehalve propere details, de kleine ongemakken, het vadsige plezier, de oprechte twijfel.”
Wat willen jullie hiermee bereiken?
“In de eerste plaats: een fijne podcast maken, natuurlijk. Maar stiekem zijn we ook een beetje prekers. Ondanks de zogenaamde seksuele revolutie, de lessen seksuele voorlichting op school en het internet, zijn er zo veel mensen die zo weinig weten over seks, aantrekkingskracht, gender en hun lichaam. Er zijn veel misvattingen, over van alles. Veel mensen weten niet hoe de clitoris er écht uitziet, dat ook niet-moeders een koperspiraaltje kunnen laten plaatsen, dat seksualiteit fluïde is, dat witverlies met je cyclus samenhangt… zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als we daar dus en passant iets aan doen, zijn we helemaal blij.”
Welke onderwerpen staan er nog op de agenda?
“Na onze eerste ‘vergadering’ hadden we meteen al een heel boekje vol gekrabbeld. Er is zo veel waar we het over willen hebben. De eerste aflevering gaat over het speculum – en dus bij uitbreiding de baarmoederhals. Daarna leggen we de vrouwelijke erectie onder de loep. We willen het ook hebben over mannenbesnijdenis, over aseksualiteit, over de clitoris, over biseksualiteit… stof genoeg voor een paar afleveringen. Ideeën zijn trouwens altijd welkom.
Wel hopen we technisch nog wat beter te worden: bij gebrek aan budget klinkt het nu allemaal nogal DIY – maar goed, we zijn verstaanbaar.”
Is het women only of luisteren de mannen ook best mee?
“Absoluut! De eerste aflevering gaat dan wel over het speculum en wat je daar allemaal mee kan aanvangen, maar we zijn zeker van plan om ook over mannen en hun dingen te praten. Trouwens: als ze naar ons luisteren, steken ze er misschien nog iets van op. En vice versa.”
Waar gaat de eerste aflevering over?
“We beginnen bij het begin: de vagina. Mannen hebben een intieme relatie met hun geslachtsorganen. Hun penis en ballen zien ze en raken ze aan, elke dag. Vrouwen daarentegen, kunnen enkel het topje van de ijsberg zien. Wij wilden nog dieper in onszelf gaan graven, zien wat er daarbinnen allemaal zit. Onmogelijk zonder hulpstuk: het speculum. Tijdens onze research hebben we ontdekt dat dat medisch instrument een boeiende geschiedenis heeft. Het gebruik ervan hangt nauw samen met de ontwikkeling van de gynaecologie als specialisme. En in de jaren zeventig gingen feministes er zelf mee aan de slag. Dat hebben wij dus ook gedaan, in de woonkamer – en wat we te zien kregen, was nogal een revelatie.”
De eerste podcast over de vagina kun je hier beluisteren.