Vuile Lakens over Les Femmes Fontaines

redactie • 14 jan 2016

We zijn blij dat we in deze inktzwarte eerste weken van het nieuwe jaar een lichtpunt voor onze lezers hebben, dankzij het baanbrekende werk van de dames van Vuile Lakens. Anais Van Ertvelde en Heleen DeBruyne onderzochten in hun meest recente podcast de geheimen van het vrouwelijke ejaculaat. Veel (vooral mannelijke) wetenschappers zijn van mening dat squirtende vrouwen een mythe zijn. Zelf weten Les Femmes Fontaines wel beter.  

Net als bij veel andere facetten van de vrouwelijke seksualiteit is ook het vrouwelijke ejaculaat omgeven door tegenstrijdige opvattingen, die vooral voortkomen uit gebrek aan degelijk onderzoek. Veel wetenschappers zijn van mening dat het niet eens bestaat, ondanks talloze getuigenverklaringen door de eeuwen heen die het tegendeel aantoonden. De dames van Vuile Lakens worstelden zich door een ware berg literatuur over het onderwerp, waarna ze zuchtend tot de conclusie kwamen dat het onderzoek naar squirten nogal tekortschiet. Nee, het zal niet gemakkelijk zijn om vrouwen in een laboratorium tot ejaculatie te brengen, maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat. Dat de clitoris de top is van de vrouwelijke erectie is immers ook pas recent ontdekt, en er is nog veel meer niét onderzocht binnen de vrouwelijke seksuele anatomie. ‘Het gat is meer dan de som der delen,’ stellen ze terecht. Maar wat ís het eigenlijk precies, dat vrouwelijke ejaculaat?

Menigeen is van opvatting dat het vrouwelijke ejaculaat eigenlijk urine is. Dat idee is er misschien wel medeverantwoordelijk voor dat zoveel vrouwen die kunnen squirten schaamte voelen als het hen overkomt. Anais en Heleen gingen verder dan menig onderzoeker voor hen; ze vulden twee potjes, één met urine en één met vrouwelijk ejaculaat, dat ze in een laboratorium lieten onderzoeken. De laborant blijft anoniem omdat zijn collega’s het niet op prijs zouden stellen dat hij de laboratoriumapparatuur voor dit doeleinde gebruikt, vertellen ze. Het resultaat is verrassend. Er zit inderdaad een deel urine in het vrouwelijke ejaculaat, maar het bestaat ook uit andere stoffen (waarvan suiker een van de opvallendste is) die de labman van Vuile Lakens niet direct kan thuisbrengen. Waar het vocht vandaan komt, blijft vooralsnog raadselachtig, maar bij Vuile Lakens hebben ze er wel ideeën over. Ooit van de klieren van Skene gehoord?

Voor wie meer wil weten, is de podcast van Vuile Lakens een absolute must, want ook de editie over Les Femmes Fontaines – een mooi poëtische term die troost is voor alle vrouwen die zich ooit schaamden voor hun ejaculatie – zit weer bómvol baanbrekende en meer dan wetenswaardige informatie, die je via de onderstaande link kunt terugluisteren. En vergeet dan ook niet om een kijkje te nemen bij het rijtje links met aanvullende informatie onder de uitzending.

Link naar de podcast: https://www.vuilelakens.be/episode/241303837 

cover_Vuile_Lakens_podcast