D66 en de transgender stem
Vera Bergkamp is de hoogste nieuwkomer op de kieslijst voor D66 deze Tweede Kamerverkiezingen. Ze is scheidend voorzitter van COC Nederland en moeder der transgenders. Ja, als een heterovrouw moeder van de homo’s kan zijn kan een lesbische icoon moeder van de transgenders zijn. Het COC heeft net als de Nederlandse politiek de transgenders ontdekt in de afgelopen vijf jaar. Bergkamp heeft als voorzitter daarin het meest recent een voortrekkersrol gespeeld. Als dank is ze op twee Transgender Informatiedagen, welke jaarlijks door een ander transgendercollectief in het land georganiseerd worden, als spreker te gast geweest. Het mag wel gezegd worden dat ze een goede indruk heeft achtergelaten bij de transgenders in Nederland. Maar krijgt deze moeder der transgenders dan ook de transgenderstem dit jaar? Wordt D66 de transgenderpartij?
D66 is al de transgendermotie-partij. Motie na motie hebben Boris van der Ham, Alexander Pechtold en Pia Dijkstra ingediend om de zorg aan transgenders te verbeteren. Vergoedingen voor een geslachtsaanpassende behandeling beperken zich al reeds jaren tot hormoonbehandeling en de geslachtsveranderende operaties, inclusief de mastectomie bij transmannen. Overige individueel noodzakelijke behandelingen worden grotendeels niet vergoed of enkel onder beperkende voorwaarden. De wederkerende tekorten bij het Ministerie van Volksgezondheid zitten dit vergoedingenpleidooi van D66 bepaald niet mee. Het is te verwachten dat er deze regeerperiode weer een motie gaat komen als een nieuw kabinet waar D66 in zit het zelf niet oplost. Een meerderheid van de politieke partjen heeft zich positief uitgesproken over de vergoedingen in de Gay Vote vragenlijst van het COC. Dat klinkt als een goede motivatie voor D66 om haar naam van transgendermotie-partij te bevestigen.
Om transgenderpartij te worden is er echter meer nodig dan een moeder der transgenders in de gelederen en de titel transgendermotie-partij. Dan zal D66 zich uit moeten spreken voor een nieuwe wet op de wijziging geslacht in de geboorteakte zonder deskundigenverklaring. Dat hebben ze tot nu toe onvoldoende gedaan. De nieuwe Tweede Kamer krijgt de kans de deskundige uit het wetsvoorstel te halen en het zelfbeschikkingsrecht van transgenders te laten zegevieren. D66 zou dit uit principe moeten steunen en er het voortouw in moeten nemen. Pas dan bewijzen ze zich als transgenderpartij.
Maar voor het zover is moeten ze het met Vera en de moties doen om de transgenderstem te krijgen. De ruim drie kamerzetels die er dankzij de transgender kiezer te verdelen zijn zullen D66 echter niet zomaar aan komen waaien. GroenLinks, SP en VVD dobbelen ook om die transgenderstem, waarbij het verkiezingsprogramma van GroenLinks de hoogste ogen gooit. Uiteindelijk tellen er voor de transgender kiezer natuurlijk ook nog andere kwesties, zoals armoedebeleid en veiligheid.
Er valt voor D66 nog winst te boeken in het behagen van de transgender kiezer, maar ze hebben er dankzij Vera en de moties wel de betere papieren voor. Vera zullen we dus zeker nog terugzien bij een volgende Transgender Informatiedag, en ook de moties zullen komend regeerperiode niet ontbreken. Maar een transgenderwet die het zelfbeschikkingsrecht laat prevaleren boven angst voor fraude is wat de ster van D66 onder transgenders echt kan doen rijzen. Want ook al komt Vera in de Kamer, als ze niks te zeggen krijgt over de transgender emancipatie waar nu Pia Dijkstra bij D66 nog de scepter over zwaait, dan zijn de transgenders snel op zoek naar een nieuwe moeder, vader of ouder.
Dit is een artikel in een serie van artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen 2012. Lees ook:
Prostitutie: Elke Dag Spannend
Van Onze Homo's Blijven Ze Af!
Diversiteit en Educatie: een Valse Start