Diversiteit en Educatie: Een Valse Start

PvdA en de Basisbeurs

Janneke Veger • 11 sep 2012

Het belang van kwalitatief hoog onderwijs is een populair onderwerp. Alle partijen benadrukken het belang van goed onderwijs, goede docenten en gelijke kansen. De PvdA appelleert bijvoorbeeld aan het gevoel van sociale rechtvaardigheid met de reclamespot waarin Samsom dicteert: ‘Met z’n allen het geld verdienen om goede zorg, het beste onderwijs, en sociale voorzieningen te betalen’. Fijn natuurlijk, met z’n allen het beste onderwijs betalen. Echter, op één punt blijf ik toch steeds steken. Wat is het toch met dat volharden in de maatregel tegen de langstudeerboete?

De toenemende diversiteit in het studentenleven is nog niet altijd terug te zien in de media en het beeld dat men heeft over studenten. Bij de term studenten’ komt vaak automatisch de brallende langharige blauwogige jongeling voor ogen, met rode ogen en een kater van die zoveelste veel te lange nacht op de soos. Maar de laatste paar jaren blijkt dat allochtone studenten, en dan met name vrouwelijke studenten, beter presteren en in hogere getale aanwezig zijn op hogescholen en universiteiten. En in Nederland is er op dit moment relatief nog een vrij lage drempel om te gaan studeren: zolang je goede cijfers haalt, wellicht bijbaan naast je studie hebt, zijn de financiële gevolgen van een studietijd miniem. Echter, de langstudeerboete is inmiddels geïntroduceerd. Alhoewel ik de bezwaren begrijp, met name van het ‘met terugwerkende kracht principe’, lijkt deze maatregel me veel minder schadend dan het nieuwe plan van de PvdA.

We moeten bezuinigen, en overal waar het vandaan moet komen kan het eigenlijk niet gemist worden, voornamelijk het onderwijs. En fijn, dat de PvdA investeert in het basisonderwijs, maar waarom is het na het basisonderwijs afgelopen? De PvdA probeerde meerdere malen een wit voetje te halen bij de (toekomstig) studenten, door zich hard te maken voor het tegenhouden van de langstudeerboete. Ik ben bang dat we hier toch op het verkeerde been worden gezet: hier staat tegenover dat de basisbeurs een lening wordt. Een absolute ‘nee’ tegen een langstudeerboete, en wel de basisbeurs willen afschaffen is een fantoommaatregel. Mensen kunnen voortaan hun eigen studie gaan betalen, de rekening komt later. De aanvullende beurs, die studenten krijgen met minder vermogen ouders, blijft een gift. Zo lijkt de drempel gelijk te zijn verhoogd, maar in principe komt het erop neer dat je zonder problemen langer kan studeren, maar het grote kostenplaatje blijft. Ook al hoeft men pas terug te betalen na afronding van de studie, het feit dat dit veel geld gaat kosten zal voor veel mensen met een achtergrond waarin een studie niet vanzelfsprekend is, nog minder voor de hand liggend worden.

Vrouwelijke allochtone studenten moeten vaak al meer moeite doen om te kunnen studeren, omdat dit vaak van huis uit noch gestimuleerd wordt, noch gewoon is. Als een studie ook nog een achteraf een té kostbaar traject wordt, hoe hard deze studenten ook werken tijdens hun studie, wordt het wel erg lastig om men ervan te overtuigen dat een studie belangrijk is. Ik ben eerlijk gezegd een beetje bang - bang dat de aarzelend toenemende diversiteit op universiteiten van de afgelopen paar jaren met grond gelijk gemaakt wordt.

Foto (cc): Images_of_Money

Dit is een artikel in een serie van artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen 2012. Lees ook:

Prostitutie: Elke Dag Spannend

Betaalbaar en Solidair

Van Onze Homo's Blijven Ze Af!

Diversiteit en Educatie: een Valse Start

Het 'Wij-Land' van het CDA